Zeebrugge neemt afscheid van de duikboot

©Tristan Cools

Vandaag was het zover. Onder grote belangstelling werd de Foxtrot duikboot uit het Prins Albert-dok gesleept richting kaai 208. Daar zal de onderzeeër 2 nachten doorbrengen alvorens vrijdag definitief Zeebrugge te verlaten richting Gent voor de sloop.

De 100 meter lange duikboot in de jachthaven van Zeebrugge is een knap staaltje Russische technologie. Het ontwerp van de duikboot is geïnspireerd op Duitse modellen. De Russen kregen informatie over de duikboten in handen na de capitulatie van het Duitse rijk. De boten werden ontwikkeld tussen 1954 en 1981.

Op 28 december 1957 werd het eerste prototype in het water geladen in Leningrad (nu Sint-Petersbrug). Er werden 62 schepen gebouwd, waarvan er in totaal 12 werden geëxporteerd naar India, Libië, Cuba en Polen.

De Russische marine gebruikte deze duikboten voor verschillende missies. De duikboten werden vooral ingezet tijdens de koude oorlog, waar ze een belangrijke rol speelden in de wapenwedloop van de jaren ’60. De duikboten werden na 1994 uit de vaart genomen en omgeruild voor modernere types. Er konden slechts 3 schepen van de sloophamer gered worden, waarvan die in Zeebrugge. De andere 2 schepen zijn museumschepen in Sydney en Londen. De duikboot in Zeebrugge verkeerde in originele staat, en kon zo dus een realistisch beeld geven van het leven aan boord.

Omdat de Foxtrot bij heel wat inwoners van Zeebrugge in het hart zit, gaf ik hen ook de kans om enkele afbeeldingen in te sturen en hun ervaring te delen.

Bericht van David Brinckman:

Hallo,
Hier de laatste foto’s van op de laatste bezoekdag .

Het was uniek om deze in ons dorp te hebben en waarschijnlijk uniek in het westen om een Russische duikboot te hebben, jammer genoeg als je kijkt naar andere landen zoals Duitsland ,Nederland Engeland en de Us waar ze wel subs op het droge kunnen bewaren is het eigenlijk een tragisch zicht hoe deze hier na al zen opdrachten en zeemijlen verwaarloost werd.

Heb zelf de eerste voet aan boord gezet als kleine knaap bij de opening met mijn vader en vandaag triestig genoeg afscheid genomen met mijn zoon.
Nu kan ze een derde leven beginnen als scheermesje of dergelijke.

Bericht van Tristan Cools:

Ik heb de Foxtrot duikboot in Seafront Zeebrugge dikwijls bezocht, niet tijdens het weekend of in het drukke seizoen, maar op kalme momenten in de week, zoals bijvoorbeeld te zien is op deze foto.

Dan had ik de duikboot voor mij gans alleen en voelde ik mij even ‘kapitein’. Morgen, zondag, is het de allerlaatste kans om deze te bezoeken al denk ik dat niemand voor kapitein zal kunnen spelen. Daarna is het afgelopen en valt het doek definitief over deze toch wel unieke en merkwaardige bezienswaardigheid. Farewell my friend !


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s