DEME doopt “Apollo” in Zeebrugge

Afgelopen week heeft DEME hun nieuwste jack-up vessel Apollo in Zeebrugge gedoopt. Het schip kon alvast op heel wat belangstelling rekenen. 

Het was een indrukwekkende verschijning. Afgelopen woensdag voer de Apollo onze kusthaven vroeg in de ochtend binnen. De Apollo is de nieuwste jack-up van DEME, en is een type die we niet heel vaak in onze kusthaven zien. Mijn interesse in het schip werd meteen opgewekt, en het was duidelijk dat ik niet alleen was.

Na mijn vroege shift op donderdag besloot ik even een kijkje te nemen aan de Zweedse Kaai. Ik stond er niet alleen, veel mensen waren benieuwd naar het schip en de speciale constructie met de 4 grote poten en de gigantische kraan.

En eerder onverwachte uitnodiging belande donderdag in mijn mailbox. Ik vroeg wat informatie over het schip en werd meteen uitgenodigd om de vrijdag even mee aan boord te gaan. Alles speelde in mijn voordeel: een presentatie tot 11:00 in mijn oude school waar ik mijn zevende jaar Transport Management Assistant volgde in Blankenberge en mijn shift bij CSP begon pas om 13:35. Zo schreef ik mij meteen in voor een bezoek van 12-13 uur.

Helaas werkte het weer niet echt mee. Er was de hele ochtend een dikke mistlaag aanwezig, die in schil contrast stond met het weer van de afgelopen dagen. Het bezoek begon in de ABC-Toren/Cruiseterminal waar we een drankje en een hapje aangeboden krijgen terwijl we aan het wachten waren op de shuttle. Eenmaal op de shuttle en de kaai, viel mijn mond open. Het schip mag dan ‘slechts’ een lengte van 87.5 meter hebben, het is toch impressionant als je er naast staat. Met een breedte van 42 meter, is er op het dek genoeg ruimte om verschillende activiteiten te doen.

Het schip beschikt over 4 poten waarop het kan vastgezet worden om te werken. De lengte van 1 poot is 84.2 meter, dat kan eventueel uitgebreid worden naar 106.8 meter. Op de brug heeft de bemanning controle over alle apparatuur die onder andere instaat voor het jacken en het varen, en hebben ze overzicht over alle sensoren die aanwezig zijn op het schip, zoals verschillende windmeters.

Aan boord is er capaciteit voor 92 personen die van alle comfort kunnen genieten. Er is onder andere een vrij ruime gym, en de mess geeft het gevoel alsof je het buffet op een of ander cruiseschip zou binnenwandelen. Een buffet met onder andere warme en koude maaltijden en desserts, allemaal vers klaargemaakt in de keuken die zich naast de mess bevindt. Ook het interieur is gezellig ingericht. Na de accommodatie kregen we ook nog een deeltje van de machinekamer te zien. Het schip beschikt over 4 Azimuth Trusters om over zee te varen en alle andere machines worden van hieruit gecontroleerd.

Donderdagavond werd het schip in Zeebrugge gedoopt door haar doopmeter Nafi Thiam. De Apollo vertrok zaterdag in de ochtend richting Duinkerke, waar ze het schip zullen voorbereiden op haar volgende opdracht.

Graag wil ik DEME bedanken voor de mogelijkheid om het schip te bezoeken. Voor meer informatie bezoek http://www.deme-group.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s