Modules, Modules en Modules

Modules, Modules en Modules. Een toepasselijke titel voor een post over het Yamal-project. Iedereen heeft ze wellicht al door de P. Vandammesluis zien komen, de enorme schepen met de modules voor het Yamal-project op hun achtersteven. Maar wat is dat nu eigenlijk, het Yamal-project?

250px-Kara_seaYPEerst en vooral beginnen we met een kleine situering. Yamal is een klein schiereiland in het noorden van Rusland. Yamal betekend einde van het land. Dat kan je best wel letterlijk nemen. De haven waar alle modules heen gaan is Sabetta, een haven in opbouw op het oostelijke deel van het schiereiland. Waarom moeten ze nu in het noorden van Rusland gas gaan opboren?

Het Jamal-schiereiland herbergt grote gasreserves. Het aardgas komt van het nabij gelegen Yuzhno-Tambeyskoye gasveld. Dit veld werd in 1974 ontdekt en het gas zit op een diepte tussen de 900 en 2.850 meter. In het veld zit zo’n 400 miljard m³ aardgas. Diverse putten worden geslagen waardoor er per jaar 27 miljard m³ gas kan worden gewonnen. Het gas wordt via gasleidingen vervoerd naar de gasinstallatie. Azië wordt gezien als de belangrijkste afzetmarkt voor het lng.

Na de opbouw van de haven zal Zeebrugge nog steeds een belangrijke functie hebben in het project. Yamal LNG zal tijdens de arctische zomer het vloeibare aardgas via de Noordelijk Zeeroute naar de markten in Azië en de Stille Oceaan brengen met ijsbreker/gastankers. In de winter is deze route geblokkeerd en zullen deze gastankers naar Zeebrugge varen, waar Fluxys het gas zal overslaan naar andere LNG-schepen. Die zullen dan de reis verder zetten en via het Suezkanaal de Aziatische markten bereiken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s